KAKŠNE SO PREDNOSTI PVC OKEN?

ZAKAJ PVC OKNA?

KAKŠNE SO PREDNOSTI PVC OKEN?

Plastika je bila dolgo na slabem glasu – veljala je za material, ki je poceni in slabše kakovosti. Ampak to danes ni več tako. Plastika, zlasti PVC, je postala eden najpomembnejših in najbolj vsestranskih materialov današnjega časa. Od prehrambne industrije in pijač, avtomobilske industrije do gradbeništva so plastični izdelki varni za prihodnost in energetsko učinkoviti.

PVC OKNA

1. PVC okna so na prvem mestu po energetski učinkovitosti

Okenski okvir ima ključno vlogo pri spodbujanju energetsko učinkovite in varčne toplotne izolacije. V primerjavi z aluminijastimi ali lesenimi okni imajo PVC okenski profili boljše izolacijske lastnosti in tako zmanjšujejo stroške energije in ogrevanja. Še posebej velika je možnost varčevanja z energijo pri uporabi PVC okenskih profilov, izdelanih v standardu pasivne hiše. Okna pasivnih hiš lahko zdaj izdelujemo zelo učinkovito in ekonomično, z uporabo najsodobnejših PVC profilov in trojnih zasteklitev.

2. PVC okna imajo zelo dobro razmerje med ceno in koristjo

PVC okna ponujajo značilne prednosti pri zmanjšanju stroškov takoj ob nakupu in v celotnem življenjskem ciklu. Za lesene okvirje morate plačati približno 20 do 30 % več kot za plastične profile, aluminijasta okna pa so najdražja alternativa, ki jo boste plačali kar 30% več. Zahvaljujoč visokemu potencialu varčevanja z energijo in minimalnim vzdrževanjem v celi življenjski dobi več kot 50 let, lahko s PVC okni dolgoročno prihranite.

3. PVC okna so enostavna za vzdrževanje

Visokokakovostna PVC okna so izjemno enostavna za vzdrževanje in zahtevajo minimalno nego, lesena okna pa morajo biti zastekljena vsaki dve leti in prebarvana vsakih pet let. Najnovejši PVC granulat je izjemno odporen na vremenske vplive in sončno svetlobo. Nekaj detergenta zadostuje za čiščenje oken, zahvaljujoč gladkim površinam, ki jih je enostavno vzdrževati. Če želite več informacij o vzdrževanju oken iz PVC, glejte našo stran z informacijami o nasvetih za vzdrževanje PVC oken.

Z ustanovitvijo pobude za recikliranje Rewindo se je sektor PVC oken zavezal k trajnostnemu razvoju in povečanju kvote za recikliranje starih oken, vrat in rolet na 100 %, tam, kjer je to možno. PVC se melje z dodatno obdelavo z granulatom, ki se lahko ponovno uporabi do sedemkrat. Zahvaljujoč še eni prostovoljni zavezi, se PVC od leta 2015 lahko izdeluje le z okolju prijaznimi stabilizatorji, zato Inoutic proizvaja profile s stabilizatorji brez svinca.

Ustrezni okenski sistem za vaše individualne potrebe najdete v našem pregledu izdelkov.

Če želite preizkusiti, kako izgleda vaš dom z novimi okni, uporabite spletno okno in barvni konfigurator. Lahko naložite svoje fotografije in nadgradite svojo fasado z novimi okni in vrati.

Izračunajte, koliko lahko prihranite s spreminjanjem oken.

DECEUNINCK V SLOVENIJI

Nestanovanjske stavbe

Vrednosti so se spremenile tudi za nestanovanjske stavbe. Tu je spet 1. januar 2016 končni rok za nove gradbene projekte. Vsaka stavba, postavljena po tem datumu, mora biti v skladu z novimi vrednostmi. Ker se nestanovanjske stavbe uporabljajo v različne namene, zakonodaja zgradbe deli objekte na dve kategoriji:

  • stavbe s temperaturo ogrevanja 19 stopinj ali več: Uw meja: 1,3 W / m2K (od 2016/1/1 0,98 W / m2K)
  • stavbe, katerih temperatura ogrevanja ne presega 19 stopinj: Uw meja 1,9 W / m2K

S 1. januarjem 2016 so zahteve po srednji U-vrednosti zaostrene za vse transparentne komponente v nestanovanjskih stavbah. Sprememba velja tudi za fasade, strešna okna, steklene strehe in strešne svetilke:

  • Transparentne komponente / zidne fasade - nova vrednost: Uw meja: 1,5 W / m2K
  • Steklene strehe, strešna okna, strešne svetilke - nova vrednost: Uw meja: 2,5 W / m2K

V teh stavbah je treba upoštevati tudi toplotno izolacijo za poletne mesece. Pravne zahteve Pravilnika o varčevanju z energijo 2014 izhajajo iz 4 EnEV 2014 in navedenih prilog. Podrobne informacije o U-vrednostih in njihovem izračunu najdete na naši informacijski strani o U-vrednosti.

POMEN ENEV 2014 V PRAKSI

Doslej novih gradbenih projektov ni bilo treba izvesti po strožjih predpisih. Med gradbeniki obstaja negotovost glede tega, kateri predpisi o varčevanju z energijo veljajo za določen gradbeni projekt. V osnovi se predpisi določajo s sprejemom ali odobritvijo gradbenega zahtevka.

Če je bil zahtevek za gradnjo vložen pred 30. aprilom 2014 in če je o temu že sprejeta odločitev, za gradbenike veljajo predpisi Pravilnika o energiji iz leta 2009. Enako velja za zahteve za gradnjo, o katerih še ni bilo odločeno do 1. maja 2014. Če je bil zahtevek za gradnjo vložen pristojnemu organu po 1. maju 2014, bo zakon EnEV 2014 samodejno začel veljati. Vendar pa za gradbenike velja ena stvar - morajo izpolnjevati zahteve strožjega EnEV 2014 in na njem temeljiti gradbeni projekt.

Pri vlogi zahtevkov za gradnjo, ki so se pojavili šele od 1. januarja 2016, se za obstoječe zgradbe uporablja EnEV 2014, pa tudi strožje določbe za nove stavbe.

Možne kazni

Strožji predpisi Pravilnika o varčevanju z energijo izrecno veljajo za določbe o energetskem certifikatu. Te morajo biti v osnovi izročene najemniku ali kupcu nepremičnine kot izvirnik ali kopija. Prav tako se spreminja dostop do oglasov za nepremičnine. Prejšnja navedba obstoja energetskega certifikata trenutno ne zadostuje, zato mora oglas zdaj vsebovati tudi referenčne številke. Poleg tega mora najemodajalec ali prodajalec zagotoviti, da si lahko zainteresirana stranka med ogledom stanovanja ogleda energetsko izkaznico.

Kršitve Pravilnika o varčevanju z energijo, ki so jih odkrili zaradi neupoštevanja zahtev po informacijah v oglasih za nepremičnine, se denarno kaznujejo. Denarne kazni veljajo za najemodajalce ali lastnike, ki ne izpolnijo obveznosti vloge energetske izkaznice. Denarne kazni se gibljejo med 5.000,00 in 50.000,00 EUR, odvisno od resnosti kaznivega dejanja.

Nadaljnje informacije in brošure o predpisih za varčevanje z energijo najdete na spletni strani www.enev-online.de ali na naši info-strani Inoutic - Lokalni partnerji.

KALKULATOR VARČEVANJA Z ENERGIJO / Prihranite energijo z novimi okni!

Eden najbolj učinkovitih načinov za varčevanje z energijo je posodobitev oken, saj v slabo izoliranih hišah večina ogrevalne energije izgine.
Hitro in enostavno izračunajte, koliko denarja in CO2 lahko prihranite v naslednjih nekaj letih z našim kalkulatorjem prihranka energije.

Tu se nahaja kalkulator prihranka energije.

Zahtevajte ponudbo brez obveznosti